Betegség utáni lábadozás
A gyógyulási folyamatnak rohanó világunkban is fontos része a megfelelő időtartamú, nyugodt lábadozás. A teljes felépülést késleltetheti, ha valaki túl hamar kezd dolgozni, ha túl korán terheli meg emésztőrendszerét nem megfelelő ételekkel. A lábadozás időszaka teljesen egyéni: mindenki érzi, hogy mennyi pihenésre van szüksége.
Az orvosok szerint nincs ilyenkor semmi teendő, egyszerűen
ki kell várni, hogy a szervezet meggyógyítsa önmagát. Hogyan lehetne mégis
felgyorsítani ezt a folyamatot?
Fáradtság ellen
Az izmaidat ilyenkor gyengének érzed, talán még fájdalmat is okoz a mozgás. Kimerült vagy, ingadozik a hangulatod, nehezen tudsz figyelni, nem emlékszel dolgokra, emésztési panaszaid vannak. Hogy meg tudj birkózni ennyi nehézséggel, a testednek egészséges, sok összetett szénhidrátot, vitamint és ásványi anyagot tartalmazó táplálékra van szüksége. A leghelyesebb egyszerre keveset enni, de rendszeres időközökben, hogy a szervezeted folyamatosan tápanyagokhoz jusson és megerősödjön.
Ami jót tesz
Jót tesznek ilyenkor a teljes kiőrlésű gabonafélék és az ezekből készült tészta, mégpedig az összetett szénhidrátok miatt. Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek, mint például a Graham-kenyér, a teljes kiőrlésű gabonából készült tészta, a zabból készült táplálékok, a burgonya és barna rizs, energiát adnak, ezért különösen fontosak, ha kimerült vagy.
Egyenletesen szabadul fel belőlük az energia, ezért lassan emelik a
vércukorszintet. Ezenkívül sok rostanyagot tartalmaznak, ami segíti az
emésztőrendszer működését. A B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek (a máj, a
tengeri halak, a diófélék, a levélzöldségek és a hüvelyesek) táplálják az
idegrendszert, lelkileg ellenállóbbá tesznek. Egyél sok friss gyümölcsöt és
zöldséget, hogy C-vitamin tartalmuk révén felszámolják a betegség okozta
gyengeséget a szervezetedben, és elpusztuljon az összes kórokozó, amelyek újabb
betegség kialakulását okozhatnák.
Ami korlátozottan ajánlott
Korlátozottan fogyaszthatók a finomított szénhidrátok, például a finomliszt és a cukor. Helyes, hogy kívánod az édességet, mert javítja az erőnlétedet, de ha lehet, teljes kiőrlésű és barna cukrot tartalmazó süteményeket válassz.
A koffein serkenti az idegrendszert, de ezáltal csak súlyosbítja a
tüneteket. A kávé, a fekete tea és kóla a bennük lévő koffein miatt csak
egy-két órára töltenek fel energiával, ami után hirtelen még fáradtabb leszel,
mint korábban
Fehérjék
A fehérjék fontosak az egészséged és az erőnléted megőrzéséhez. Mindennap egyél valamilyen jó minőségű fehérjeforrást (szárnyast, halat vagy tejterméket)! Ezek bőségesen tartalmaznak mikrotápanyagokat és aminosavakat, amelyek nélkülözhetetlenek a szöveteid regenerálódásához.
Ha vegetáriánus vagy, akkor sokféle növényből álló vegyes
táplálkozással juthatsz kellő mennyiségben aminosavakhoz.
Probiotikum
Betegség, gyógyszerszedés esetén gyakran előfordul, hogy károsodik a bélflóra, aminek köszönhetően csökken a vitamin és tápanyag felszívódás, ráadásul a bélflóra károsodása az immunrendszerünk működését is negatívan befolyásolja.
A bélflóra problémák tünetei:
Mivel a bélflóra a tápanyagok felszívódásának elősegítésében, a vitaminháztartásban és az immunrendszer működésének szabályozásában is nagy szerepet játszik, így a bélflóra károsodásnak nem egy konkrét, hanem több, szerteágazó tünetei lehetnek.
Leggyakoribb tünetek:
- az antibiotikum szedéséhez kapcsolódó hasmenés, hasfájás, hányinger;
- egyes betegségek utáni elhúzódó lábadozás
- gyengült védekezőképesség miatti visszatérő fertőzések
Természetes probiotikum források:
A probiotikumok (jótékony baktériumok) élelmiszerekkel például zöldségek, tejtermékek révén jutnak a szervezetünkbe. Ezek az egészséges táplálkozás részei, rendszeres, hosszabb ideig tartó napi használatuk segíti az egészség és a jólét megőrzését.
- joghurt
- savanyú káposzta
- kefir
- savanyú uborka
Mintaétrend 3 napra
1. nap:
Reggeli: gyümölcsös zabkása.
Tízórai: őszibarack.
Ebéd: csirke becsinált leves, sajtos makaróni.
Uzsonna: kefir.
Vacsora: héjában sült burgonya, tejfölös túró.
2. nap:
Reggeli: kefir, méz, pirított zsemle, margarin.
Tízórai: alma
Ebéd: Brokkolikrém-leves, párolt citromos tengeri halfilé, párolt sárgarépa.
Uzsonna: salátamix.
Vacsora: tökfőzelék, natúr pulykamell.
3. nap:
Reggeli: kifli, buggyantott tojás, kockasajt.
Tízórai: sajtos rúd, alma.
Ebéd: paradicsomleves, csőben sült spárga, teljes kiőrlésű kenyér.
Uzsonna: korhelyleves
Vacsora: párolt csirkemáj, burgonyapüré.