Egészséges hát, szép tartás – MINDENKINEK

2019.08.13

Biztosan ismered a mondást, miszerint annyi idős vagy, amennyi a gerinced. Ezek a szavak tökéletesen tükrözik a lényeget: hiába van kerek popsid és kockahasad, ha a gerinceddel számtalan problémád van. A rendszeres testmozgás számtalan módon használ az egészségnek - ez az idősebbekre legalább annyira igaz, mint a fiatalokra. És az sem véletlen, hogy a CrossCore az idősebb generációk körében is egyre népszerűbb edzésforma.

Az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás révén az idősebbek is megőrizhetik vitalitásukat, testi és szellemi frissességüket. A mai világban nagyon nagy hangsúlyt kellene fektetni a törzsizmok, a hát és a has edzésére. Ennek főkép az ülő életmód az oka, hiszen civilizációs betegség lett a hátizmok gyengesége.

A dinamikus CrossCore gerinctréning alatt edződnek a törzs izmai, miközben a pulzus is emelkedik. Egy 60 perces óra alatt nem a fogyás a fő szempont, sokkal inkább az, hogy alakot formál, javítja az izomtónust, és edzi a hát, a has, a csípő, a váll és a karok izmait.

Speciális edzések várják az idősebb korosztályt

A CrossCore segítségével kiválóan erősíthetők a csontok, az ízületek és az izmok, emellett segíti az anyagcsere, az idegrendszer és a hormonok megfelelő működését, ami idősebb korban különösen fontos.

Az edzések alatt végrehajtott gyakorlatok a mindennapi életben végzett mozdulatokra hajaznak. Le kell hajolni, amikor felveszünk valamit a földről, nyújtózkodni kell, ha szeretnénk elérni egy magasabb polcot, és minden reggel ki kell mászni az ágyból. A CrossCore a funkcionális mozgásokat fejleszti, vagyis segítségével idősebb korban is olyan rugalmassággal és erővel lehet végezni a mindennapi cselekvéseket, mint korábban.

Így épül fel az óra: 

Az edzés a köredzés elvén alapul.

A 60 perces edzés egy EDZÉSCÉL ismertetéssel kezdődik. Bemutatásra kerül az aktuális feladatsor. A fokozatosság elvére alapuló edzés egy alapos bemelegítéssel indul. Ez után következik az óra dinamikus feladatai, kombinált gyakorlatsorokkal: guggolásokkal, törzshullámokkal, lábemelésekkel. Erősítő feladatok statikus testhelyzetekkel és a mélyizmokat alaposan megdolgoztató gyakorlatokkal. A gyakorlatokat saját testsúllyal végezzük, de használunk eszközöket is, például softballt, fitballt, TRX-et, SMR hengert, botot és nagyon kicsi súlyokat. Végül pedig egy aktív nyújtással zárjuk az edzést.

Kinek ajánlott?

Ezt az edzést nem lehet elég korán kezdeni: a fiataloknak azért lenne fontos ilyen edzésre járniuk, hogy javítsák a tartásukat és a sok üléstől idejekorán ne menjen tönkre a gerincük. Az idősebb korosztálynak pedig már nem csak a prevenció a lényeg: a hát edzésével csökkenthetők a későbbi gerincproblémák.

Ezért próbáld ki!

Szinte az összes időskori problémán javít. Az izomépítés sokkal többről szól, mint arról, hogy erősebb leszel. Már említettük, mennyire hasznos az edzés a szervezet belső folyamatai, az immunrendszer, a hormonok és az anyagcsere szempontjából, de a CrossCore segítségével a csontritkulás is lassítható, és ez szintén ideálissá teszi ezt az edzésformát az idősebbek számára. A terhelés nyomán ugyanis a csontok érzékelik a mechanikai ingert, és ennek hatására a kalcium jobban kezd beépül a csontsejtekbe, biztosítva a szilárdságukat.

A rendszeres testmozgás számos egyéb, idős korban különösen veszélyes egészségi kockázat esélyét csökkenti. A koleszterin- és vércukorszint szinten tartásával és a gyulladásos tünetek csökkentésével megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az sport a depresszió ellen is bizonyítottan hatásos, továbbá az edzés hatására megnő a hippokampusz térfogata, márpedig az agynak ez a része öregkorban fokozatosan zsugorodik, és ez az emlékezet és a tanulási képességek romlását eredményezi.