Hogyan válasszunk személyi edzőt?

2019.07.11

Úgy döntöttél, hogy személyi edzővel szeretnél együtt dolgozni?

Nagyszerű, jól döntöttél!

Ugyanakkor gyakran nehéz kiválasztanunk, ki a számunkra legmegfelelőbb edző.

Hogyan válasszunk?

Felügyelet alatt edzeni sok előnnyel jár profik és amatőrök számára egyaránt. Az edző elkészíti számodra a tökéletes edzéstervet, hogy elérd a céljaidat, dolgozik a gyengeségeiden, fejleszti az erősségeidet, ellenőrzi a technikádat, segít elkerülni a sérüléseket és a fájdalmat, mutat új gyakorlatokat és végigvezet a sport világán.

Egy igazán jó tréner számos szerepet ellát:

-fizioterapeuta (az egyik fontos feladatköre, hogy megtalálja a mozgásból adódó problémáidat és segítsen megoldani őket)

-étkezési tanácsadó (megfelelő ételek nélkül esélytelen vagy a céljaid elérésében, legyen az akár fogyás, akár izomtömeg magadra pakolása)

-pszichológus (az edződnek segítenie kell az edzésed mentális részében is, növelni az önbizalmadat, minimalizálni a negatív gondolkodásból fakadó teljesítménycsökkenést, stb)

-tudós (elemez, tanulmányokat olvas edzésről és étkezésről, ez alap kell, hogy legyen.

-barát (igen, egy kis túlzás, de akkor is kell, hogy jól kijöjjetek egymással, valamint meg kell bíznod benne)

Miért van egyáltalán szükségem rá?

Ha kezdő vagy, mindig jó néhány órát edző mellett dolgozni. Elemzi a mozgásaidat, hogy tudd, min kell dolgoznod, felméri egészségügyi állapotodat, felméri, hogy van e akadálya annak hogy, jobban teljesíts. Rád szabott edzéstervet készít a konkrét céljaid alapján, valamint azt is megmutatja, mit és hogyan csinálj...

Ha már túl vagy néhány edzésen edző segítsége mellett, úgy is érezheted, már nincs szükséged rá, egyedül is tudod csinálni. Ennek pont az ellenkezője igaz. Tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha mindenki mellett folyton ott állna a személyi edzője, akár egy egész életén keresztül. Az is jó, ha van melletted egy edző, legalább időről időre. A jól megválasztott edző folyamatosan módosít a feladatokon, a célon, annak megfelelően, hogy hol tartasz, motivál, fejleszt és segít elérni a céljaid. Ennél is fontosabb, hogy folyamatosan figyel, hogy az edzés a segítségedre legyen, és ne okozzon fájdalmat.

Sajnos nem minden edzőre igazak a fent leírtak. Íme néhány tipp, hogy hogyan kerüld el őket.

"Nem megfelelő" edző

A "rossz" edzőket én általában két kategóriába sorolom.

Az első csoportban azok vannak, akik egyszerűen mindenki számára rosszak. Ők azok, akik szereztek egy instruktor papírt valamilyen kétes edzőképzésen, egyáltalán nem érdekli őket a saját edzésük sem, nemhogy a tied, és általában azt adják ki neked feladatnak, ami éppen eszükbe jut és a tudásuk megenged. Általában kétes hírű termekben dolgoznak, de néha még a jó hírűekben is megtalálod őket (bár fogalmam sincs, hogy hogyan). A legkönnyebben arról ismered fel őket, hogy az életükről mesélnek és más, egyáltalán nem fontos dolgokról, míg az ügyfelük a futópadon szenved. Ezután következik tíz perc, amíg használj annyi mindent, amennyit csak tudsz, majd újabb tíz perc a futópadon. Ezek az edzők a helyszínen találják ki, hogy éppen mit csinálj, az órád közben, miközben általában legalább 20 Facebook üzenetet küldenek, felhívják a nagyit és befejezik az ebédet, akár egy desszertet is rádobva.

A másik csoport, akik másnak egészen biztosan tökéletes választás, de nem neked. Ha nem jöttök ki egymással, akkor valószínűleg nem fog bejönni az edzése stílusa sem. Gyakori eset például, hogy valaki nem szereti a súlyemelést, de az edzőnek ez a profilja. Ez a stílus nem fog bejönni azoknak, akik remegni kezdenek a nagy súly láttán. Ugyanakkor tökéletesek azok számára, akik örömüket lelik benne.

Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

Elemzés és elérhetőség.

Egy igazi edző először mindig elemez, mielőtt edzéstervet készítene. Megtudja, hogy fizikailag rendben vagy-e, van-e bármilyen hiányosságod, gyenge izomzatod, stb. Az ilyen edzők kell, hogy kérdezzenek az egészségedről, fizikai aktivitásaidról, annak szintjéről, előző betegségeidről, étkezésedről, valamint arról, hogy hogyan töltöd a szabadidődet. Később, az edzésterv elkészítésekor az elemzés eredménye kell, hogy elsődleges legyen, míg a saját magad által felállított célok másodlagosak. Például, ha valaki azzal keresi fel az edzőt, hogy kétszáz kilót akar nyomni, de az alap izomzata erre alkalmatlan, vagy nem ismeri az alap technikákat, akkor először ezeket kell rendbe rakni. Sok ügyfél ezt nehezen dolgozza fel és olyat keres, aki már az első óráján nehéz súlyokat emeltet velük, ezt a hibát semmiképpen ne kövesd el. Ezen lépj túl, és tartsd észben, hogy a fokozatos fejlődés sokkal, sokkal előrébbre visz (és sokkal kisebb a sérülés esélye).

Érdeklődik a sportok iránt és csinálja is.

Egy edzőnek sportolnia kell (ha egészsége engedi). Szintén fontos, hogy legalább korábban aktívan csinálta azt, amit edzésen elvár - ez főleg a specializálódott edzőkre igaz, pl triatlon, úszás, stb).

Mindig kérdez

Hogy érzed magad, látod-e már az eredményeket, fáj-e valami, hogy érezted magad az előző edzés után, hogy vagy általánosságban, mit ettél? Ezeket mindig hallanod kell az edződtől. Ne vedd kihallgatásnak, a válaszok csak javítanak a szolgáltatáson, amit kapsz.

Kérdezz Te is! Miért csináljuk ezt a feladatot? Mire jó? Hogyan fog segíteni, vagy fejleszteni? A jó edzőnek mindig megvan a válasza és örül, hogy hallgatsz rá és érdeklődsz is.

Ügyfelek véleménye

Jobb esetben az edzőnek van saját honlapja, ahol olvashatsz véleményeket is róla előző ügyfelektől. Ha nincs ilyenje, csak kérdezz körbe a teremben. Figyeld meg munka közben. Nézd meg hogy bánik a vendégeivel. A változatos és jókedvű edzés mindig jó jel.

Okleveles, igen, de...

Itt nem igazán érvényes a "minél több, annál jobb". Minden edzőnek rendelkeznie kell hivatalos papírokkal is és folyamatosan képeznie kell magát. Ami igazán fontos, az a képzéseik minősége. Remélhetőleg nem csak részvételi igazolások, hogy a hírességek polcára kerülhessenek...

Egyéni edzésterv

Az edző Neked, személyesen kell, hogy elkészítse az edzéstervedet az egészségi és fizikai állapotod alapján. Ha az edződ még az ismerkedés előtt kinyomtatott edzéstervvel érkezik, kezdhetsz aggódni, ahogy akkor is, ha azt látod, hogy más ügyfelekkel pontosan ugyanazt csináltatja, mint amit veled. Meg kell terveznie előre, hogy mit csináltok, de képesnek kell lennie arra is, hogy módosítson rajta a Te igényeid alapján (fáj vállad, fáradt vagy, stb).

Személyiség

Az egyik legfontosabb dolog. Még a legjobban képzett és elismert edzőnél is előfordulhat, hogy nem illeszkedik a Te személyiségedhez. Furának, vagy negatívnak tűnik neked? Nem érzed jól magad mellette? Menj tovább és találd meg azt, aki igazán motiválni tud.