2019.02.05

KILENC HÓNAP SPORTOLÁS A TERHESSÉG ALATT

Hogyan lehetsz Te is fitt kismama? 


A személyi edzés speciális állapotúakon is segít, hisz mindenki számára nagyon fontos a mozgás, bizonyos állapotokban, pedig kiemelten! Speciális állapotúnak nevezhetjük a kismamákat, akik testsúlya hirtelen növekszik.

Általánosságban elmondható hogy a "másállapot" kiváltotta pszichés, szervrendszeri és testi változásokhoz elengedhetetlen a terhesség alatti torna. A torna csökkenti a depressziót, ingerültséget, hozzásegít a könnyebb, rövidebb vajúdáshoz, szüléshez, serkenti a vérkeringést. A tornázó kismama elsajátíthatja a szüléshez fontos helyes légzés- és relaxációs technikát. Aki terhessége alatt is tornázik, egészségesebbnek, kiegyensúlyozottabbnak, csinosabbnak érzi magát, arról nem beszélve, hogy a szülés után is hamarabb nyeri vissza alakját.

Komplikációmentes várandósság esetén legalább heti három alkalommal ajánlott 45-60 percet mozgással töltenie a kismamának. Az aktuális edzéstervet mindig a terhességgel járó anatómiai és élettani változásokhoz igazítjuk. Az első 3 hónapban gimnasztikus gyakorlatokat használunk. A terhesség előrehaladtával változik az edzés, egyre speciálisabb gyakorlatok kerülnek előtérbe. Megtanuljuk a helyes légzéstechnikákat. Nagy hangsúlyt fektetünk a bemelegítésre és az edzés végi levezető, nyújtó gyakorlatokra.

Ne feledjük ebben az állapotban az egészségmegőrzés a legfontosabb. Azok, akik a várandósság előtt és alatt is edzettek könnyebb terhességre és szülésre számíthatnak, hisz a gerincmerevítő izmaik jobban bírják a fokozódó és folyamatos terhelést, nem kopnak a porckorongok, hiszen az izmok veszik át a terhelés nagy részét. Emellett a szülés után könnyebben nyerik vissza eredeti formájukat.

A babának is jót tesz a megfelelő edzés, hisz a jobb keringés hatására elegendő oxigén jut el hozzá, így fejlődése is egészségesebb lesz.

És ami a legfontosabb: a várandósság alatti sport célja nem a kifáradás és a határok feszegetése, hanem az, hogy a változásban lévő testedet tiszteletben tartva kellemesen felpezsdülj tőle.