8 dolog, amit soha ne csinálj az edzőteremben

2019.09.26

Manapság egyre többen figyelnek az egészségükre: futnak, különböző sportokat űznek, vagy végeznek valamilyen egyéb mozgást. Az edzések lebonyolításának legkényelmesebb módja a konditermek látogatása, ahol rengetegféle gép, eszköz, súly közül válogathatunk, személyi edzőket fogadhatunk, a legtöbb helyen pedig csoportos órákon is részt vehetünk. 

Annak ellenére, hogy az edzőtermeket elsősorban nem akadémikusok és elméleti fizikusok látogatják, közel sem jelenti azt, hogy nincsenek szabályok, mert úgyis mindenki egy bunkó izomagy. Sőt. A konditermeknek vannak írott és íratlan szabályai, amelyeket mindenkinek be kell tartania, aki hosszú távon szeretne egy olyan helyre járni, ahol jó a hangulat, kemény munka folyik és új barátokra is szert tehet az ember.

Most a legfontosabb szabályokat vesszük sorra, amelyet sajnos nagyon sokan megszegnek, igaz, a legtöbben bármiféle ártó szándék nélkül. Ezekre érdemes odafigyelni edzések során illetve az öltözőben. Jó mozgást! :)

1. Ne hagyd a gépeket izzadtan 

Az edzés közbeni izzadással semmi gond nincs, elvégre ezért jár az ember sportolni. Viszont a törölköző használata elengedhetetlen része az edzőtermi etikettnek, mint ahogyan a gépek áttörlése is, azok használata után. 

2. Ne foglalj el olyan eszközt, amit nem használsz.

Vannak emberek, akik szeretnek a gépek körül lődörögni, anélkül hogy érdemi munkát végeznének rajtuk: A mobiljukat nyomkodják, e-mailezgetnek, szelfiket lőnek (jaj...), vagy csak egyszerűen pihenni ülnek le egy gépre, miközben mások lehet, hogy pont azt használnák. Ha lemész edzeni, azért vagy ott, hogy eddz. Ezt ne feledd.

3. Telefonálások, zenehallgatás

Talán a legidegesítőbbek azok, akik hosszas, és jó hangos beszélgetéseket folytatnak le telefonon. A másik, nem kevésbé irritáló csoportba azok tartoznak, akik zavaróan hangosan hallgatják a saját zenéiket. Fülhallgató, könyörgöm.

4. A gépeket mindenki használhatja

Emlékszel, hogy az oviban megtanították neked, hogy a játékokkal bárki játszhat? Ugyanez a szabály érvényes az edzőtermekre is. Ne foglalj be egy eszközt az indokoltnál több ideig. Ne használd a futópadon két órán át, ha látod, hogy többen is várnak rá.

5. Súlyok széthagyása

Az óvodás korban megtanult alapvető szabályok itt is érvényesek: ahogyan 5 évesen sem hagyhattad szanaszét a játékokat, a súlyzókat és súlyokat is illik visszatenni eredeti helyükre. A rossz helyen hagyott súlyokban bárki eleshet, megsérülhet.

6. A többiek sürgetése

Másfél óráig használni egy gépet elég illetlen dolog, de ugyanannyira idegesítő az is, ha karba tett kézzel, szemet forgatva állsz valaki elé, aki éppen keményen edz.

7. Késés

Ne késs az órákról. Akár csoportos tevékenységekről, akár személyi edzésekről van szó. Nem azért fizetsz, hogy az edződet és a többieket hátráltasd.

8. Az öltöző nem a privát fürdőszobád

Mindig van egy személy, aki pucéran parádézik az öltözőben, ezzel a többieket igen kellemetlen helyzetbe hozva. Sőt, az sem ritka, ha valaki a nyilvános zuhanyzóban áll neki borotválni különböző testtájait. Ha te vagy ez a személy, azonnal fejezd be.
Elhisszük, hogy annyira tele vagy önbizalommal, hogy legszívesebben mindenkinek megmutatnád magad ruha nélkül, de hidd el, ez nagyon kevés embert érdekel, főleg nem az azonos nemű társaidat. Tiszteld a többieket, és a privát szférájukat. Az öltöző nem a te fürdőszobád.