Aerob vagy anaerob edzés? Aerob és anaerob jelentése, edzések közötti különbség.

2019.02.11

Mi az, hogy egy sport aerob vagy anaerob tevékenység?

Azt tudjuk, hogy mindenfajta tevékenységhez, így a sporthoz is energiára van szükség. Energiát pedig a tápanyagok (fehérjék, zsírok és szénhidrátok) elégetésével nyerünk.

Aerob:


Aerob edzés során a testmozgáshoz (izommunkához) szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat (szénhidrátok és zsírok) oxigén segítségével égeti el, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát. De hogy miből mennyit használ fel, az több dologtól is függ, mint például az edzés intenzitásától, időtartamától, a személy edzettségétől, és az edzés előtti étrendjétől.

Aerob folyamat játszódik le minden olyan mozgás közben, amely viszonylag csekély vagy közepes erőkifejtést igényel (nincs lihegés vagy kifulladás). 

Anaerob:


Jelentése: oxigén hiányában is életképes. Azaz, anaerob tevékenységnél az izommunkához szükséges energia előállításához nem áll rendelkezésünkre elegendő oxigén. Mikor történhet ez meg? A magas intenzitású edzéseknél. Tehát anaerob minden olyan mozgás, amely intenzív erőkifejtést igényel, és ezáltal rövidebb ideig végezhető egyhuzamban. Az anaerob tevékenységek az energia előállítására a szénhidrátokat használják fel, tehát alapvetően az állóképesség, valamint az izomzat fejlesztését szolgálják (hozzáteszem megfelelően összeállított, speciális étrend mellett).

Anaerob folyamat játszódik le minden olyan mozgás közben, amely intenzív erőkifejtést igényel (koncentrálnunk kell a légzésünkre, zihálunk vagy kifulladunk).

Aerob és anaerob edzéstartomány közötti különbség

A mozgás erőkifejtése, nem pedig típusa határozza meg az aerob vagy anaerob tartományt. Például futó edzést tarthatunk csak aerob tartományban vagy aerob és anaerob fázisok váltakozásával is (pl. intervall edzés esetén).

Légzésünk megfigyelésével könnyen megállapíthatjuk, hogy edzésünk éppen aerob vagy anaerob tartományban mozog-e. Amennyiben a közel egyenlő intenzitású mozgás alatt képesek vagyunk folyamatosan beszélni, edzésünk aerob tartományban van.

Ha viszont már koncentrálnunk kell a légzésünkre, zihálunk, levegő után kapkodunk, áttértünk anaerob fázisba.

A következő mozgások leginkább aerob tartományban történnek: kocogás, úszás, biciklizés, aerobik, tánc, hegymászás stb.

A leggyakoribb anaerob edzések: súlyzózás,cross training, izomerősítő gyakorlatok, sprint futás stb.

(Noha a súlyzós edzéseknél - gyakorta - nincs lihegés, a mozgás fajtája az energiafelhasználás szempontjából mégis anaerob mozgásnak számít.)

Az edzettség növekedésével egyre intenzívebb mozgás vagy erőkifejtés szükséges az anaerob tartományú anyagcsere fenntartásához.

Az aerob testmozgás energiafelhasználás szempontjából gazdaságosnak számít, így a megfelelő folyadék és energiapótlás mellett viszonylag hosszú ideig fenntartható. Éppen ezért a több órán át tartó edzések vagy versenyek sikereiért első sorban az aerob tartományban történő mozgással lehet a legtöbbet tenni!

ÖSSZEFOGLALVA:

Egy jó edzéstervnek tartalmaznia kell mind aerob, mind pedig anaerob tartományban történő edzéseket.

Az aerob edzés növeli a kitartást, az állóképességet és az anaerob erősítő edzések eredményességét, valamint a szervezet oxigén felhasználásának hatékonyságát.

Az anaerob edzés növeli az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát, s elengedhetetlen a versenyteljesítmény eléréséhez.

Fogyni vágyóknak, zsírégetés szempontból a legjobb a váltakozó intenzitású mozgások végzése, vagyis az aerob és az anaerob tartományok váltogatása (intervall edzések).

Próbáld ki CROSS TRAINING edzéseinket!!