Agymunka - az agyunk edzése

2019.03.04

25 éves korodra "érik be" az agyad. Ezek után, ha nem használod tudatosan folyamatosan romlik!

Napjainkban, a különböző közösségi oldalaknak köszönhetően egyre könnyebbé válik az egymás közötti kommunikálás. Sokan azonban ok nélkül töltenek jelentős időt az internet előtt, elveszítve a helyes időérzéküket, és ezáltal kevesebb idő jut pihenésre, mely negatív módon befolyásolja az agyműködést.

Az alvás hiánya nagyon veszélyes, sőt olyan komoly következményekkel is járhat, mint a memóriavesztés, vagy az agy károsodása, állítják a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói. Szerintük ugyanis szoros összefüggés van az alvás és a hatékony agyműködés között, melyet az egyik kutató így magyaráz: "Fiatal korban, mély alvás jellemez bennünket, mely segít az agy számára megtartani az új információkat. Az idő múlásával az alvásunk minősége is romlik, így egyre nehezebb az agy számára megtartani és tárolni az információkat!" 

Az alábbiakban nézzünk néhány elképesztő példát arra, hogyan befolyásolhatjuk önmagunk agyműködését! 

A stressz, egyike azon tényezőknek, mely agyműködésünk károsodását okozhatja hosszú távon. A stressz során ugyanis megnövekszik szervezetünk kortizol szintje, mely károsan hat az agy különböző működéseire, és ennek eredményeként alakulnak ki a pszichés eredetű betegségek.

A szerelem nagymértékben csökkenti a logikus gondolkodás képességét. Bármennyire is hihetetlen, ez az érzés nem a szívben, hanem az agyban gyökerezik, ennél fogva képes befolyásolni az adott személy józan ítélő képességét és logikus gondolkodását. Agyunk szempontjából a szerelem és az anyai érzés nagyon hasonló bármennyire is hihetetlennek tűnhet számunkra. A szerelem érzésének hatására csökken a nyugtalanság és a félelem érzet és növekszik az eufória érzése.

Az agy nagyon érzékeny a kiszáradásra. Mivel köztudottan agyunk 80%-a víz, nagyon fontos, hogy elég vizet vigyünk be a szervezetünkbe, az optimális agyműködés érdekében. A víz hiánya ugyanis az agyi tevékenység csökkenéséhez vezet.

A terhesség során megváltozik az agy struktúrája. Bár a várandósság ideje alatt az emberek zöme fizikai változásokra számít, ebben az időszakban, az agyban is végbemennek bizonyos változások. A kutatások kimutatták, hogy az agy azon területein következnek be változások, amelyek a gondolatok megértésével, az érzelmekkel, és a meggyőződésekkel vannak kapcsolatban. A terhesség ugyanakkor hozzájárul a szürkeállomány csökkenéséhez is.

A nagy mennyiségű cukor fogyasztása rossz hatással van az agyműködésre. A szakemberek megállapították, hogy a cukor fogyasztása károsan hat az agyműködésre. Ez a káros hatás ugyanakkor ellensúlyozható a minél több Omega 3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával. A cukor ugyanis lelassítja az agyműködést.

A festészet jó hatással van az agyműködésre. Egy kísérlet során, melynek alanyai 62-70 év közötti személyek voltak, egyesek történelem tanfolyamon, mások pedig egy festészet tanfolyamon vettek részt. A kísérlet bebizonyította, hogy a festészet serkentette az agyműködést és lelassította az öregedés folyamatát.

Az olvasás jótékonyan hat az agyunkra. Általa oldódik a stressz, javul az agyműködés és növekszik az empatikus készség. Az oxfordi egyetem tudósai megállapították, hogy az olvasás révén fejlődnek az agy kognitív képességei.

Az emberi agy 25 éves korára éri el érettségét. Ahogyan a testünk, úgy az agyunk számára is szükség van egy bizonyos időre, hogy elérje teljes fejlettségi szintjét. Ez a kor 25 évre tehető, de idősebb korban is alakulnak ki új kapcsolatok az agyműködésen belül.