Izomláz

2018.11.29

Mi is az izomláz? 

Megerőltető - pláne addig szokatlan - mozgás után gyakran jelentkezik izomfájdalom némi időeltolódással. Általában néhány óra múlva vagy másnap éri el a csúcspontját, és ez teljesen normális, mert a hátterében egy természetes biokémiai folyamat áll. Az izomláz tehát nem betegség, és nem is tekinthető sportsérülésnek. Utóbbi fogalomhoz viszont van némi köze, hiszen ilyenkor az edzés hatására apró mikrosérülések keletkeznek, amik egyfajta gyulladásos folyamatot indítanak el, s ennek a tejsav termelődése és lebomlása is része.

Izomláz tehát akkor jelentkezik, ha az izmokat a megszokottnál nagyobb, vagy attól eltérő jellegű terhelés éri. Természetesen nem muszáj minden edzésnek erős izomlázzal végződnie, de új mozgásforma vagy szintlépés esetén teljesen normális. A mikrosérülések utáni gyógyulás egyébként az izomépítés elengedhetetlen része. Érdemes tehát úgy tekinteni erre az egészre, mint egy végtelen körforgásra, aminek a célja a folytonos fejlődés, az izomláz pedig egy visszatérő állomás, amitől nem kell tartani.

Az izomláz az, amikor egy intenzív edzés utáni napon égető fájdalmat érzel az edzett izomcsoportjaidban. Ilyenkor a mindennapi mozdulatok is nehezedre eshetnek. A mikrosérüléstől felszaporodik a sejtközi folyadék, ödéma alakul ki, mely feszíti az izmot és az ekkor felszabaduló anyagok ingerlik a fájdalomreceptorokat.

AZ IZOMLÁZ KEZELÉSE

Az izomlázakat nagyon nehéz megkülönböztetni egymástól, egyszerre is jelen lehetnek, ezért hatékony kezelésük is kérdőjeles. Ami biztos: minden olyan módszer támogatja az izomláz csökkentését, amely az adott terület keringését serkenti (a tejsav bontásának és a mikrosérülések gyógyulásának elősegítése).

Senki sem kivétel

Az izomláz korántsem a kezdők sajátja. Még a profi sportolók is megküzdenek vele, csak ők már annyira hozzászoktak, hogy őket többnyire kevésbé viseli meg, mert arra gondolnak, hogy a testük éppen most készül fel a még jobb teljesítményre - így ugyanaz a gyakorlatsor, ami a fájdalmakat kiváltotta, legközelebb már nem lesz probléma.

Az út elején viszont tényleg rettenetes lehet addig nem tapasztalt fájdalmakkal szembesülni. Ez nem is annyira testi, mint inkább lelki probléma, hiszen a fájdalom félelmet vált ki. Fontos tehát, hogy ha izomlázzal küszködsz, akkor legyen melletted egy szakember, akihez bármikor fordulhatsz, és válaszol az ezzel kapcsolatos kérdéseidre. Bár valószínűleg csak egyetlen kérdésed lesz: hogy normális-e, amit érzel. Az izomláz szerencsére könnyedén megkülönböztethető a sérüléstől - már csak azért is, mert késleltetve jelentkezik.

Így csillapíthatod a fájdalmat

Tapasztalni fogod, hogy a könnyed mozgás még akkor is jót tesz, ha elsőre úgy tűnik, hogy az ágyból sem bírsz felkelni. A séta vagy az óvatos úszás tökéletes. Mindenképpen legyél magadhoz kíméletes: valószínűleg nem akkor fogsz személyes csúcsot dönteni, amikor fáj valamid. És semmiképpen se haragudj ezért a testedre, hiszen nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy természetes folyamat része! Az izomláz nem annak a jele, hogy gyenge vagy - hanem azt bizonyítja, hogy tettél valamit a fejlődésedért.

Az elsődleges lépcső lehet

meleg vizes borogatás, forró fürdő, hideg-meleg váltó zuhany és a szauna, mivel a meleg növeli az izmok vérbőségét. A különböző sportkrémek is ezen az alapon működnek, hozzátéve a gyógynövényes hatóanyagaik gyulladáscsökkentő és regeneráló hatását. Az érintett területek óvatos masszázsa is segíthet a kezelésben. Kiegészítőként antioxidánsok és gyökfogó vegyületek (C és E vitamin) szedése is javasolt. A mozgást sem szabad teljesen elfelejtenünk, de figyeljünk az egyenletes és kíméletes terhelésre.

A leggyakoribb hiba

A legnagyobb baki, amit ilyenkor elkövethetsz, hogy leállsz az edzéssel, vagy teljesen elkerülöd azokat a gyakorlatokat, amik kiváltották azt. Természetesen nem kell mazochistának lenned, hiszen a sport célja nem az, hogy fájjon neked! De miután a panaszok alábbhagynak, érdemes újra és újra nekileselkedned a mumus mozdulatoknak. Azt fogod tapasztalni, hogy minden alkalommal könnyebben mennek, és utána nem járnak akkora izomlázzal.

A tévhiteket eloszlató egymondatos válasz tehát úgy hangzik, hogy az érintett izmok rövid pihentetése után igenis folytasd az edzést!

ÖSSZEGZÉS

Izomlázra nem feltétlenül van szükség a fejlődéshez, de egy intenzívebb edzés után ne ijedjünk meg, ha megjelenik! Ez az izmoknak egy, a szokásosnál nagyobb, vagy új terhelésre adott válasza. Továbbá nem árt tudni, hogy a legártalmatlanabb fájdalmak egyike. Haladhatsz a jó úton akkor is, ha sosem jelentkezik, de néha azért jó érezni, hogy élsz, hogy keményen dolgoztál!

Hogyan kerüld el az izomlázat?

  • mozgás előtt melegíts be
  • mozgás után nyújts
  • ne felejtsd el a levezetést sem
  • figyelj az egyenletes terhelésre
  • megfelelő mennyiségű ásványi anyagot vigyél be a szervezetedbe (kalcium, magnézium)
  • megfelelő étkezés