KILENC HÓNAP - Sportolás a terhesség alatt

2019.02.02

A rendszeres testmozgás a várandósság alatt is jót tesz a hangulatodnak és az egészségednek. Javítja a testtartást, így enyhíti a gyakori hátfájásos panaszokat, ráadásul elejét veszi a kimerültségnek. Kutatások bizonyítják, hogy segít megelőzni a terhességi cukorbetegséget, oldja a stresszt, továbbá fokozza a fizikai állóképességet, ami például a vajúdás és a szülés során rengeteget jelenthet.

Kezdőknek és haladóknak is

Ha már a babavárás előtt is aktívan sportoltál, és semmilyen egészségügyi kockázat nem áll fenn nálad, akkor némi módosítással folytathatod a mozgást. Fontos, hogy tájékoztasd az orvosodat arról, hogyan edzettél eddig, és az általa jóváhagyott mozgásformák közben is folyamatosan figyeld a tested - illetve egy idő után a pici - jelzéseit. Érdemes pulzusmérőt hordanod, hogy tarthasd a 140 alatti számot. Az intenzív, ugrásokkal járó aerobik kerülendő.

Természetesen akkor sem tiltólistás az edzés, ha még sohasem vágtál bele azelőtt, és pont most, a bűvös kilenc hónap elején vagy közepén szeretnél. Ha nem vagy veszélyeztetett terhes, egyeztess erről az orvosoddal.

Mikor nem szabad sportolni?

Ha asztmával, szívbetegséggel vagy nem stabilizált 1-es típusú cukorbetegséggel élsz. Vérzés vagy gyenge méhszáj is okot adhat arra, hogy inkább pihenéssel töltsd a várandósság hónapjait. Kerülendő az aerob mozgás, ha keringési problémával vagy csökkent tüdőkapacitással élsz, vagy pedig olyan probléma merült fel a terhesség során, mint a leváló méhlepény, a korai méhösszehúzódások jelentkezése vagy a terhességi magas vérnyomás.

Mit kell elkerülnöd?

  • Semmilyen mozgásforma közben ne tartsd vissza a lélegzetedet, hiszen az oxigénellátás most kiemelten fontos neked!
  • Amelyik sportágban megszokott és gyakori az esés, abban inkább tarts szünetet! (Ide tartozik például a lovaglás vagy a síelés.)
  • Az ütközéssel járó kontaktsportok ugyancsak tiltólistára kerülnek. (Úgymint a kézilabda, a kosárlabda vagy a röplabda.)
  • Az alhasi traumát okozó mozdulatoknak és a gyors irányváltásoknak is ki kell maradniuk ilyenkor.
  • Az ugrándozást és a szökdécselést hagyd meg akkorra, amikor már kint van a baba.
  • A várandósság harmadik hónapja után ne végezz háton vagy jobb oldalt fekvő gyakorlatot három percnél tovább.
  • A mély guggolás, a teljes felülés, a dupla lábemelés és a lehajlásos lábujjérintés is kerülendő.
  • Ne váltsák egymást fizikailag aktív és "lustább" időszakok a várandósság idején, hiszen így a szervezeted nem tud mihez alkalmazkodni.
  • Nagyon meleg, párás időben inkább légkondicionált helyiségben mozogj.

A mozgás pozitív előnyei

A torna csökkenti a depressziót, ingerültséget, hozzásegít a könnyebb, rövidebb vajúdáshoz, szüléshez, serkenti a vérkeringést. A tornázó kismama elsajátíthatja a szüléshez fontos helyes légzés- és relaxációs technikát. Aki terhessége alatt is tornázik, egészségesebbnek, kiegyensúlyozottabbnak, csinosabbnak érzi magát, arról nem beszélve, hogy a szülés után is hamarabb nyeri vissza alakját.

Fordulj profi személyi edzőhöz