MI AZ A RECTUS DIASTASIS, ÉS MIT KEZDHETÜNK VELE?

2019.05.09

A rectus diastasis az egyenes hasizom rostjainak szétválását jelenti. Ilyenkor a törzs elülső támaszfala sérül, mely az esztétikán túl mozgásszervi panaszokhoz vezet. 

Megjelenhet férfiakban, sportolóknál, súlyemelőknél, hajlamosít rá a túlsúly és a nehéz tárgyak cipelése, a nem megfelelően erős hasfal, a kötőszöveti lazaság. Leggyakrabban azonban nőknél, szülést követően jelentkezik. 

Az egyenes hasizom a hasfalunk legfelületesebben futó része, a bordáktól egészen a csípőlapátig és a szeméremcsontig halad, lefedve a hasfal mélyebb rétegeit. Ez az az izom, melyet sokan esztétikai szempontból próbálnak kiemelni, vagyis a "kockás has" általa érhető el. Páros izom, melyet középen a kötőszövetes felépítésű "fehér vonal", linea alba kapcsol össze. Várandósság alatt a magzat növekedésének következtében, ahogy a hasfal tágul, az egyenes hasizom két oldalra tolódik, a linea alba pedig megnyúlik, elvékonyodik. Mindez természetes folyamat, minden terhességben létrejön. Rectus diastasisról akkor beszélünk, amikor a rostok szét is válnak.

A szétnyílás és annak mértéke pontosan csak a szülés után diagnosztizálható, melynek megállapításához kérjük szakember segítségét. Vizsgálat nélkül is tapasztalható tünet lehet a hasfal elődomborodása, mely a hasizom megfeszítésével nem simul a hasfalba, hanem kifelé mozdul. A hasfal nem látja el megfelelően a támasztó funkcióját, így erős derékfájdalom is jelentkezhet.

A rectus diastasis kialakulásában hajlamosító tényező a túlsúly, a laza kötőszövet, a helytelen testtartás és a nehéz súlyok cipelése, illetve minden olyan gyakorlat vagy testhelyzet, mely a hasi nyomás fokozódásához vezet. Várandósan minden esetben kerüljük a hasprést, illetve minden olyan tevékenységet, ami nehéz súly emelésével jár. Érdemes külön figyelmet szentelni a helyes testtartásra, a hátizmok megerősítésére.

Rectus diastasis kialakulása esetén a célzott hasizom gyakorlatok hatékony segítséget nyújtanak. A hasfal megerősítésével a panaszok teljesen megszüntethetők. Bizonytalanság esetén, segíteni tudok neked abban, hogy valóban fennáll-e ez az állapot és szükség esetén a speciális gyakorlatok elsajátítására is van lehetőség.

3 egyszerű gyakorlat: