Miért fontos a kismamáknak és az anyukáknak a mélyizmok erősítése?

2019.01.29

A core-izmok

A core egy gyűjtőfogalom, amelybe több izom beletartozik. A legfontosabbak a külső és belső ferde hasizmok, a haránt hasizom, gerincmerevítő izom, farizmok, az egyenes hasizom és a széles hátizom. Persze ezek csak a fontosabbak, ezeken kívül még megannyi izomról beszélhetünk a stabilitás terén! A core edzésében ezekre az izmokra koncentrálunk.

Két fontos része van a core edzésének:

Az antirotáció, azaz az elfordulás megakadályozása, illetve az antiextenzió, a nyújtásnak ellenállás. Egy Core edzés ezek köré épül.

A core-stabilitás mindenkinél a leglényegesebb dolog, legyen sportoló vagy hétköznapi ember. Ezt úgy fogalmazhatjuk meg egyszerűen, hogy az a képesség, hogy a végtagokat úgy mozgassuk, hogy a gerinc és/vagy a medence nem végez SEMMILYEN kompenzációs mozgást.Először is az aktiválás az, amit meg kell tanulni.

Az erőnléti gyakorlatokon felül végeznünk kell olyan mozgásformákat is, amik megdolgoztatják a mélyizmokat. Ugyanis ezek a szabad szemmel nem látható izmok, a stabilizátorok. Azaz mindennek az alapja, ezek stabilizálják a testet és felelősek, azért, hogy testünk függőleges helyzetben maradjon illetve, hogy egyensúlyba tudjuk tartani magunkat. A mélyizmok segítik védeni a gerincünket és belső szerveinket, hogy optimálisan működhessenek.

Kiemelném, hogy a mélyizmok edzésével mindenkinek ki kellene egészíteni a testedzéseit.

A kismamák, ha rendszeresen erősítik a mélyizmaikat, azok támogatják a testet a terhesség során. Kevésbé fáj majd a derék, hát, és magasabb a teherbírás, ami az áldott állapot velejárója.

Továbbá, a szülést követő időszakban is nagyon fontos ezeknek a visszaépítése, mert segítenek abban, hogy a test könnyebben visszarendeződjön az eredeti állapotába, amilyen a terhesség előtt volt. Persze ehhez önmagában a mélyizmok erősítése nem elég, de felgyorsíthatja a folyamatot.

A Core edzés erősítő és nyújtó gyakorlatsorból áll. Az ízületeket és a gerincet körülvevő izmok erősítésével, fejlesztésével az izmok tehermentesítik a gerincet és az ízületeket, így könnyedebbé válik a mindennapi mozgás és a sérülések kockázata is csökken.

Mit nyerhetsz még, ha erősíted a mélyizmaidat?

 • Javul a mozgáskoordinációd
 • Nő a teherbírásod
 • Javul a légzésfunkciód
 • Fejlődik az egyensúlyérzéked
 • Karcsúsodik a tested és fokozódik a zsírégetés a mélyen fekvő rétegekben
 • Szebb és tónusosabb lesz az izomzatod
 • Karcsúsodik a derekad, megemelkedik a feneked
 • Feszesebb lesz a combod és laposabb a hasad
 • Megtanulsz lazítani
 • Jótékonyan hat az ízületekre, gerinc problémákra
 • Jobb lesz a közérzeted, fittebbnek érzed magad

Nincs kifogás és jajveszékelés, kezd el erősíteni a mélyizmaidat, mert csak nyerhetsz vele.