Újévi fogadalmak életmódváltás okosan

2018.12.30

Hányszor fogadtuk már meg azt, hogy majd holnaptól új életet kezdünk? 

Letesszük a cigarettát, nem nassolunk este hat után, minden reggelt tornával kezdünk, és így tovább... Az életmódváltás igazi kihívás, nagyon erősen kell akarnunk, ráadásul a változás időigényes dolog is. Eddigi szokásainkat nem tudjuk egyik napról a másikra felszámolni. Természetes, hogy néha elgyengülünk, és esetleg elbukunk. A legfontosabb, hogy tisztázzuk magunkban, valóban szeretnénk-e változtatni bizonyos szokásainkon, viselkedésünkön. Ha érzelmileg nem érezzük magunkat felkészültnek, érdemes egy későbbi időpontot választani a változásra. Ha azonban igazán elszántak vagyunk, akkor célszerű olyan reális célokat kitűznünk magunk elé, amelyeket könnyen be tudunk tartani. Fogalmazzuk meg azokat konkrétan, határozzuk meg őket úgy, hogy illeszkedjenek mindennapjainkba, és ne kelljen hirtelen gyökeresen átalakítani az életünket. Egyszerre csak egy dolgon változtassunk, apró lépésekkel ugyanis könnyebben célt érünk. Nagyon fontos a fokozatosság, ne akarjunk egyik napról a másikra teljesen más életet élni.

Lássuk be, így nem folytathatjuk tovább!

Talán ez a legfontosabb lépés: belátni, hogy az az életmód, amelyet folytatunk, nem vezet sehová. Ha szeretnénk hosszú ideig jó erőben, testi-lelki-szellemi egészségben élni, akkor kezdjünk el tudatosan törődni magunkkal, még a baj felbukkanása előtt. Készítsünk egy részletes tervet, amelyet követhetünk.

Fogjuk föl úgy az egészet, mint egy kalandos utazást egy ismeretlen országba. Az út végére mi magunk is biztosan megváltozunk. Ha igazán körültekintőek vagyunk, akkor szakember segítségét is igénybe vehetjük.

Álmodozás helyett válasszunk reális célokat!

Kérdezzük meg mindig magunktól, hogy az a kitűzött cél nem túl elérhetetlen-e. Vegyük figyelembe egyéni adottságainkat is, és igyekezzünk a realitás talaján maradni, így elkerülhetjük a csalódást. Mert valóban jó volna egy hét alatt öt kilót fogyni, és van, akinek sikerül is, de ez az ütemű fogyás hosszú távon inkább ártalmasabb, mint egészséges. Adjunk le inkább heti egy kilót, és akkor egyrészt biztosan nem ér minket csalódás, másrészt pedig a lassú fogyás eredményeként a kilók sem jönnek vissza olyan hamar. Ráadásul a sikerélmény is biztosan garantált.

Találjunk társakat a változáshoz!

Vonjuk be az változásba egy barátunkat, családtagunkat is. Beszéljünk neki arról, hogy milyen célokat tűztünk ki és miért. Könnyen lehet, hogy a másik is kedvet kap hozzá, és csatlakozik hozzánk. Ez egyrészt felébreszti mindkettőnkben az egészséges rivalizálást, a "Ha ő meg tudja csinálni, akkor én is" - típusú gondolatokat. Másrészt pedig erősíti az összetartozás érzését. A közös cél egyfajta felelősséggel is felruház minket. Ha látjuk, hogy a másik esetleg nehezen viseli a megpróbáltatásokat, akkor automatikusan a segítségére sietünk, elvégre mindketten közös cél felé tartunk.

Legyünk hálásak minden egyes apró sikerért

Rendkívül fontos megerősítő ereje van annak, ha a kitűzött célok elérésekor tudatosítjuk magunkban, hogy sikerült, megcsináltuk. Vezessünk naplót, ajándékozzuk meg magunkat valamilyen kisebb-nagyobb ajándékkal, amely a győzelmünkre emlékeztet majd bennünket. Ha sikerült néhány kilótól megválnunk, vegyünk magunknak egy új ruhadarabot. Ha sikerült elmulasztani derékfájdalmunkat, ne álljunk meg, kezdjünk el még szabadabban és aktívabban mozogni. Lepjük meg magunkat egy futócipővel, találjuk meg azt a mozgásformát, amely a legnagyobb örömet okozza számunkra.